Υλικά (4 μερίδες)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
4 μικρές μελιτζάνες κομμένες στα τέσσερα
0,6 λίτρα τομάτα πασάτα (δηλ. περασμένη από τρυπητό)
2 κουτ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σούπας τοματοπολτός
400 γρ καρδιές αγκινάρας στραγγισμένες και κομμένες στη μέση
120 γρ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
350 γρ σπαγγέτι ολικής άλεσης
αλάτι και πιπέρι
κλαράκια φρέσκου βασιλικού για γαρνίρισμα
λαδόψωμο για το σερβίρισμα
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
4 μικρές μελιτζάνες κομμένες στα τέσσερα
0,6 λίτρα τομάτα πασάτα (δηλ. περασμένη από τρυπητό)
2 κουτ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σούπας τοματοπολτός
400 γρ καρδιές αγκινάρας στραγγισμένες και κομμένες στη μέση
120 γρ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
350 γρ σπαγγέτι ολικής άλεσης
αλάτι και πιπέρι
κλαράκια φρέσκου βασιλικού για γαρνίρισμα
λαδόψωμο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και τις μελιτζάνες και σοτάρουμε στη φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.2. Ρίχνουμε την πασάτα, βάζουμε αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και τον τοματοπολτό. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
3. Ρίχνουμε ανακατεύοντας απαλά τις καρδιές αγκινάρας και τις ελιές και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
4. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε τα σπαγγέτι, τα ανακατεύουμε με τις υπόλοιπες ελιές και βάζουμε αλατοπίπερο.
5. Τα βάζουμε σε ένα ζεσταμένο μπολ σερβιρίσματος και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα λαχανικών. Γαρνίρουμε με το βασιλικό και σερβίρουμε με λαδόψωμο.