Υλικά (4 μερίδες)
2 φλιτζ. μικρά μύδια με τα κελύφη τους
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά φρέσκο λεμόνι ή χυμός λεμονιού
3 κρεμμυδάκια στιφάδου κομμένα
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη
2 εκ μήκος φρέσκο τζίντζερο, κομμένο
1-2 καυτερά κόκκινα τσίλι κομμένα
1/4 κουταλάκι κουρκούμη
1 κουταλιά πάστα ταμαρίνδης, διαλυμένη σε 3 κουταλιές νερό και στραγγισμένη
1/8 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά καλαμποκέλαιο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά φρέσκο λεμόνι ή χυμός λεμονιού
3 κρεμμυδάκια στιφάδου κομμένα
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη
2 εκ μήκος φρέσκο τζίντζερο, κομμένο
1-2 καυτερά κόκκινα τσίλι κομμένα
1/4 κουταλάκι κουρκούμη
1 κουταλιά πάστα ταμαρίνδης, διαλυμένη σε 3 κουταλιές νερό και στραγγισμένη
1/8 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα σε 2,5 εκ νερού που βράζει, ατμίζουμε τα μύδια για 3 λεπτά, ώστε να ανοίξουν τα κελύφη τους. Βγάζουμε τα μύδια, πετώντας τα κελύφη, τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τα στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα μύδια με το αλάτι και το χυμό λεμονιού.2. Δουλεύουμε στο μπλέντερ τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το τζίντζερο, τα τσίλι, την κουρκούμη, το υγρό ταμαρίνδου και το πιπέρι, ώστε να σχηματισθεί ένας πολτός (bumbu), τον οποίο και προσθέτουμε στα μύδια, αναμιγνύοντας καλά.
3. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα wok ή φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το μίγμα από τα μύδια και τηγανίζουμε-αναδεύοντας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό με βρασμένα σπαγγέτι.