Υλικά (2 μερίδες)
250 γρ. σπαγγέτι ή σπαγετίνι ή άλλο μακρύ ζυμαρικό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φιλέτο ρέγκας καπνιστής από λάδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή 1 κουταλάκι γεμάτο σκορδόσκονη
1 κουταλάκι πιπέρι λευκό
1 μεγάλη ώριμη ζουμερή ντομάτα ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζ. γάλα εβαπορέ άπαχο
λίγες νιφάδες τσίλι (προαιρ. και κατά τη γεύση)
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ψιλοκομμένο φιλέτο ρέγκας και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το πιπέρι και το σκόρδο (ή τη σκορδόσκονη) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ροδίσει, αλλά να μην κάψει. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα με το χυμό της και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τις νιφάδες τσίλι και το γάλα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά (Δεν βάζουμε καθόλου αλάτι, η ρέγκα είναι αλμυρή από μόνη της).2. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό (βάζουμε μόνο 1 κουταλάκι αλάτι).
3. Ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε