Υλικά (6-8 μερίδες)
1,5 φλιτζ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1,5 κουταλιά καυτερή πιπεριά τουρσί ψιλοκομμένη ή κατά τη γεύση
1 κουταλάκι κόλιαντρο τριμμένο
1,5 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
1/4 φλιτζ βούτυρο ανάλατο
1/4 φλιτζ αλεύρι γενικής χρήσης
4 φλιτζ γάλα
1 κονσέρβα των 850 γρ τοματάκια, χωρίς το χυμό, κομμένα και καλά στραγγισμένα
πιπέρι καγιέν κατά τη γεύση (προαιρ.)
500 γρ μακαρόνι γυριστά
180 γρ γραβιέρα χοντροτριμμένη
180 γρ τυρί τσένταρ, πολύ πικάντικο, χοντροτριμένο
1,5 φλιτζ τρίμματα φρέσκου ψωμιού
120 γρ φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, το κόλιαντρο και το κύμινο στο βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.2. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το αλεύρι και μαγειρεύουμε το μίγμα ανακατεύοντας για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα σε συνεχή ροή κτυπώντας το μίγμα με το σύρμα. Αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, κτυπώντας το, και ρίχνουμε κτυπώντας τις τομάτες. Σιγοβράζουμε το μίγμα για 2 λεπτά και προσθέτουμε το καγιέν και το αλατοπίπερο κατά τη γεύση.
3. Βράζουμε τα μακαρόνι μέχρι να πλησιάζουν το αλντέντε, τα στραγγίζουμε καλά και τα αναμιγνύουμε με το μίγμα της τομάτας. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τη γραβιέρα και το τσένταρ και τα μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 36χ24 εκ. ή πυρέξ των 3 λίτρων.
4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρίμματα ψωμιού και την παρμεζάνα, και πασπαλίζουμε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω στα μακαρόνι και τα ψήνουμε στη μέση φούρνου προθερμασμένου στους 190οC για 20-25 λεπτά ή μέχρι το μίγμα να χρυσίσει και να κοχλάσει.