Πεταλούδες με γαρίδες fra diavolo 2 ψήφοι

Πεταλούδες με γαρίδες fra diavolo
Η έκφραση FRA DIAVOLO αναφέρεται σε πιπεράτα πιάτα Σημαίνει τον "Αδελφό Διάβολο" και αναφέρεται σε ένα Σικελό Ρομπέν των Δασών, τον Michele Pezza (1771-1806), που μεταμφιέζονταν σε Φραγκισκανό μοναχό, και τον αποκαλούσαν έτσι. Παίρνει χρόνο μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να γίνει νοστιμότερη. Εύκολα το κάνουμε όσο καυτερό θέλουμε μεταβάλλοντας την ποσότητα του καυτερού λαδιού τσίλι ή προσθέτοντας καυτερές κόκκινες πιπεριές λιωμένες.
 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

450 γρ. μέτριες γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες
450 γρ. ζυμαρικό πεταλούδες ή πένες ή και σπαγγέτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
5 κουταλιές μαϊντανός κομμένος για το σερβίρισμα (προαιρ.)
1/2 φλιτζ. κόκκινο κρασί
600 γρ. τοματάκια
4 κουταλιές τοματοπολτός ή 1 μικρή κονσέρβα σάλτσα τομάτας (250 γρ.)
1/2 κουταλάκι θυμάρι ξηρό ή ρίγανη
1/2 κουταλάκι λιωμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά ή κατά τη γεύση
1,5 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1,5 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
1,5 μίσχος σέλερι ψιλοκομμένος (2/3 φλιτζ.)
1,5 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι κατά τη γεύση

Εκτέλεση

1. Σε τηγάνι για βαθύ τηγάνισμα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε ελαφρά τα κομμένα κρεμμύδι, σέλερι, καρότο και σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη σκουρύνουν, περίπου για 10 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το κρασί. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας που και που, μέχρι να μειωθούν, περίπου για 5 λεπτά.
3. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον τοματοπολτό, μαγειρεύουμε χωρίς σκέπασμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί η σάλτσα, περίπου για 30 λεπτά.
4. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό.
5. Αν οι γαρίδες δεν είναι βρασμένες, τις βράζουμε ή τις σοτάρουμε μέχρι να γίνουν (τις στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας πριν σοτάρουμε).
6. Βάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
7. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο καυτό ζυμαρικό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
1 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες