Υλικά
1 και 1/4 με 1/2 κιλό αλεύρι
3/4 φλ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
5 βανίλιες
5 αυγά
1/2 φλ. γάλα χλιαρό
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αμμωνία
3/4 φλ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
5 βανίλιες
5 αυγά
1/2 φλ. γάλα χλιαρό
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αμμωνία
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και το ανακατεύετε με την πάουντερ. Καλό είναι να μην βάλετε όλο το αλεύρι από την αρχή. Κάνετε στην μέση μια γουβίτσα και ρίχνετε το βούτυρο καυτό. Το τρίβετε με τις παλάμες σας να ενωθεί με το αλεύρι και προσθέτετε τους κρόκους των αυγών χτυπημένους με την ζάχαρη και τις βανίλιες. Προσθέτετε την αμμωνία αφού πρώτα την έχετε διαλύσει στο γάλα. Ρίχνετε και τα ασπράδια αφού πρώτα τα έχετε χτυπήσει μαρέγκα. Ζυμώνετε τα υλικά, να γίνει η ζύμη κανονική χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτετε και άλλο αλεύρι.Πλάθετε σε στενόμακρες φρατζολίτσες. Τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και με ένα μαχαίρι κόβετε κομμάτια ενός δακτύλου περίπου, χωρίς να φτάσετε το κόψιμο του κομματιού μέχρι κάτω και διαχωρίσουν τα κομμάτια. Βάζετε στον φούρνο και ψήνετε στους 180, μέχρι να ψηθούν και ροδίσουν καλά. Κατόπιν βγάζετε από τον φούρνο, κόβετε τα κομμάτια, τα ξαπλώνετε στο ταψί και τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές.