Υλικά (4 μερίδες)
1 ματσάκι μπρόκολο κομμένο σε ανθάκια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά ρίγανη ξηρή τριμμένη
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
1/2 κουταλάκι νιφάδες κόκκινου πιπεριού κοπανιστές
250 γρ μανιτάρια (περίπου 2 φλιτζ) κομμένα σε φέτες
1 μέτριο κολοκυθάκι κομμένο σε φέτες
2 κουταλιές ξηρό λευκό κρασί
1/4 φλιτζ ελιές πράσινες κομμένες
3 τοματάκια κομμένα
250 γρ πένες ή άλλο σωληνοειδές ζυμαρικό φρεσκοβρασμένο
τυρί ρομάνο φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1. Βράζουμε το μπρόκολο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να γίνει τρυφερό και τραγανό, περίπου για 4 λεπτά, και το στραγγίζουμε καλά.2. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού και τις νιφάδες πιπεριού και μαγειρεύουμε μέχρι το σκόρδο να ροδίσει, περίπου ½ λεπτό. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κολοκυθάκι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας πού και πού, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το μπρόκολο, τις ελιές και τις τομάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο, περίπου για 4 λεπτά.
3. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε με τις υπόλοιπες 3 κουταλιές λάδι. Προσθέτουμε το μίγμα λαχανικών και τα αναμιγνύουμε καλά. Σερβίρουμε και βάζει ο καθένας μόνος του τυρί ρομάνο κατά τη γεύση.