Ζυμαρικό με ψημένα λαχανικά και ελιές
Γλυκά λαχανικά ψημένα αποτελούν τη βάση μιας πλούσιας σάλτσας.
Υλικά (4 μερίδες)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μελιτζάνα
2 κολοκύθια
2 πιπεριές, κατά προτίμηση κόκκινες ή κίτρινες, ξεσποριασμένες
500 γρ τομάτες κατά προτίμηση τοματάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
4 κουταλιά ελαιόλαδο
1,25 φλιτζάνι ομοιόμορφη σάλτσα τομάτας
50 γρ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια κομμένες στη μέση
375-450 γρ πέννες
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
15 γρ βασιλικός φρέσκος κομμένος για γαρνίρισμα
τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο φρεσκοαλεσμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240°C. Κόβουμε το κρεμμύδι, τη μελιτζάνα, τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τις τομάτες σε κομμάτια των 2,5-4 εκατοστών. Βγάζουμε και πετάμε τους σπόρους από την τομάτα.2. Απλώνουμε τα λαχανικά σε μια μεγάλη λαμαρίνα ψησίματος. Ρίχνουμε από πάνω το σκόρδο και το λάδι, τα ανακατεύουμε και τα γυρίζουμε για να αναμιχθούν ομοιόμορφα. Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
3. Ψήνουμε τα λαχανικά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να σκουρήνουν (δεν πειράζει αν καρβουνιάσουν οι άκρες). Ανακατεύουμε μετά από 15 λεπτά.
4. Ξύνουμε το μίγμα των λαχανικών και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας και τις ελιές.
5. Βράζουμε το ζυμαρικό.
6. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε τη σάλτσα με την τομάτα και τα ψημένα λαχανικά. Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
7. Στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας και ψημένων λαχανικών και ανακατεύουμε για να αναμιχθούν καλά. Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με το βασιλικό. Βάζουμε χωριστά την παρμεζάνα ή το πεκορίνο, αν μας αρέσει..