Υλικά (20 μερίδες)
6 μέτρια γλυκά καλαμπόκια ξυσμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι τεμαχισμένο
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουταλιές βούτυρο
1 φλιτζ. μαγιονέζα
1/2 φλιτζ. ξινή κρέμα(*)
1/2 κουταλάκι σκόνη τσίλι
2 φλιτζ. (200 γρ.) τυρί Monterey Jack(**) ξυσμένο
60 γρ. ώριμες πράσινες ελιές στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
τσιπς τορτίλας ή πατάτας
(*) ή ½ φλιτζ. γιαούρτι με χυμό ½ λεμονιού
(**) ή μαλακό τσένταρ ή μοτσαρέλα ή έμενταλ
1 μεγάλο κρεμμύδι τεμαχισμένο
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουταλιές βούτυρο
1 φλιτζ. μαγιονέζα
1/2 φλιτζ. ξινή κρέμα(*)
1/2 κουταλάκι σκόνη τσίλι
2 φλιτζ. (200 γρ.) τυρί Monterey Jack(**) ξυσμένο
60 γρ. ώριμες πράσινες ελιές στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
τσιπς τορτίλας ή πατάτας
(*) ή ½ φλιτζ. γιαούρτι με χυμό ½ λεμονιού
(**) ή μαλακό τσένταρ ή μοτσαρέλα ή έμενταλ
Εκτέλεση
1. Ψήνουμε τα ολόκληρα καλαμπόκια σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντάς τα που και που. Ξύνουμε τους σπόρους.2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο στο βούτυρο για 2-3 λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει σχεδόν τρυφερό. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από τη φωτιά.
3. Σ ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε τη μαγιονέζα, την ξινή κρέμα και τη σκόνη τσίλι. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το τυρί και το μίγμα καλαμποκιού. Tα μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί των 2 λίτρων.
4. Το ψήνουμε ξεσκέπαστο στους 205°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να κοχλάσει και να γίνει χρυσό σκούρο. Ρίχνουμε από πάνω τις ελιές και το κρεμμυδάκι και σερβίρουμε με τα τσιπς.
Σημείωση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλαμπόκι κονσέρβας ή και 3 φλιτζ. κατεψυγμένο καλαμπόκι που το ψήνουμε στο φούρνο.