Υλικά (10 μερίδες)
220 γρ. μακαρόνι γυριστό
1 φλιτζ. σέλερι κομμένο λοξά
100 γρ. ελιές γεμιστές με κόκκινη πιπεριά
280 γρ. τόνος από κονσέρβα στραγγισμένος
2 κουταλιά κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 κουταλάκια αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι τριμμένο
3 φλιτζ. τυρί αμερικάνικο τριμμένο
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι τριμμένο
1 φλιτζ. ξινή κρέμα
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση
1. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό. Ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το σέλερι και τις ελιές.2. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180οC. Βάζουμε το μισό από το μίγμα των μακαρόνι σε ένα αβουτύρωτο σκεύος ψησίματος 30Χ20Χ5 εκατοστών.
3. Αναμιγνύουμε τον τόνο, το κρεμμύδι, 1 κουταλάκι αλάτι, 1/4 κουταλάκι πιπέρι και το τυρί. Ρίχνουμε πάνω στο μίγμα από τα μακαρόνι το μισό από το μίγμα του τόνου. Επαναλαμβάνουμε.
4. Λιώνουμε 2 κουταλιές βούτυρο σε μια κατσαρόλα των 2 λίτρων σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το αλεύρι, 1/2 κουταλάκι αλάτι και 1/4 κουταλάκι πιπέρι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και να κοχλάσει. Το βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας την ξινή κρέμα και το κρασί. Ζεσταίνουμε για να πάρει βράση, ανακατεύοντας συνεχώς. Το ρίχνουμε πάνω από το μίγμα του τόνου, βάζοντας κομματάκια από 1 κουταλιά βούτυρο πάνω στην επιφάνεια. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει, περίπου για 15 λεπτά.