Μακαρονάκι Φιλιππινών με γαρίδες sinigang
Γνήσιο φιλιππινέζικο πιάτο σούπας, το Sinigang, είναι ένας ξινός ζωμός, με γεύση ταμαρίνδης, που γίνεται με ψάρι, οστρακειδή, χοιρινό ή μοσχάρι. Μαζί με ρύζι αποτελεί ένα πλήρες φαγητό. Η παρούσα παραλλαγή δεν είναι σούπα, αλλά μακαρονάδα και το κοφτό μακαρονάκι ή κριθαράκι αποτελεί μια ενδιαφέρουσα διαστροφή της βασικής ιδέας.
Υλικά (6 μερίδες)
500 γρ. μακαρονάκι ή κριθαράκι βρασμένο και στραγγισμένο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζ. νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο
100 γρ. φρέσκα ψιλά φασολάκια κομμένα σε κομμάτια των 3-4 εκ
60 γρ. σπανάκι
100 γρ. ντομάτα κομμένη
1 πράσινη καυτερή πιπεριά ή 4-5 ξηρά κόκκινα τσίλι
2 κουταλιές σος ψαριού (από ασιατικό παντοπωλείο)
2 κουταλάκια πάστα ταμαρίνδης (από ασιατικό παντοπωλείο)
500 γρ. ολόκληρες γαρίδες μέτριες
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζ. νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο
100 γρ. φρέσκα ψιλά φασολάκια κομμένα σε κομμάτια των 3-4 εκ
60 γρ. σπανάκι
100 γρ. ντομάτα κομμένη
1 πράσινη καυτερή πιπεριά ή 4-5 ξηρά κόκκινα τσίλι
2 κουταλιές σος ψαριού (από ασιατικό παντοπωλείο)
2 κουταλάκια πάστα ταμαρίνδης (από ασιατικό παντοπωλείο)
500 γρ. ολόκληρες γαρίδες μέτριες
Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.2. Προσθέτουμε τα φασολάκια, τις πιπεριές, το σπανάκι τη σος ψαριού, την πάστα ταμαρίνδης και 1 φλιτζ. νερό. Σιγοβράζουμε με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Λίγο πριν ρίχνουμε τη φρέσκια τομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους.
3. Ρίχνουμε τις γαρίδες και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε.
4. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Σημ. Το seasoning ταμαρίνδης πωλείται με τη μορφή σκόνης και αποτελείται από ταμαρίνδη, κιτρικό οξύ, ρύζι, μονογλουταμινικό νάτριο, ζάχαρη, σκόνη κρεμμυδιού, υδρολυμένη πρωτεϊνη από σιτάρι και σόγια και πιπέρι.