Κόκκινα αχλαδιά
Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με κρέμα γάλακτος χτυπημένη, σε χωριστό σκεύος. Εναλλακτικά,σε μεγάλο πιάτο, βάζετε την ροδέλα πορτοκαλιού, πάνω της στηρίζετε το αχλάδι και το περιχύνετε με τη σάλτσα του. Δίπλα, βάζετε μία μπάλα παγωτό βανίλια και τρίβετε πάνω της φιστίκι Αιγίνης.
Υλικά
6 αχλάδια (προσέχετε να έχουν κανονικό σχήμα και ίδιο μέγεθος όλα)
3 κούπες μαυροδάφνη
2 πορτοκάλια ή 6 φέτες ανανά κονσέρβας
1,5 κούπα ζάχαρη
1 λεμόνι (τον χυμό, αφού προηγουμένως πάρετε τη φλούδα του)
1 ξύλο κανέλλας, 1 γαρύφαλλο
3 κούπες μαυροδάφνη
2 πορτοκάλια ή 6 φέτες ανανά κονσέρβας
1,5 κούπα ζάχαρη
1 λεμόνι (τον χυμό, αφού προηγουμένως πάρετε τη φλούδα του)
1 ξύλο κανέλλας, 1 γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Αποφλοιώνετε τα αχλάδια, δεν βγάζετε τα κουκούτσια, ούτε κόβετε τα κοτσάνια.Τα περνάτε σύντομα από τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Κόβετε από τη βάση τους μια μικρή φετούλα, ώστε να στέκονται όρθια, με το κοτσάνι κάθετο.
Τα βάζετε σε κατσαρόλα που να τα χωράει άνετα όρθια, αλλά να μην απομένει πολύς κενός χώρος.
Γεμίζετε την κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τη μαυροδάφνη, μέχρι να μείνουν έξω από το υγρό μόνο τα κοτσάνια των αχλαδιών. 'Ετσι, με το βράσιμο, θα αποκτήσουν ένα ωραίο κόκκινο χρώμα.
Βάζετε στην κατσαρόλα τη φλούδα του λεμονιού, το ξύλο κανέλλας, το γαρύφαλλο και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 30΄, προσέχοντας να μη λιώσουν τα αχλάδια.
'Οταν μαλακώσουν, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα με προσοχή και συνεχίζετε το βράσιμο της σάλτσας, μέχρι να ελαττωθεί και να πήξει αρκετά. Αφαιρείτε τα αρωματικά και την αφήνετε να κρυώσει μέχρι να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τα πορτοκάλια προσεκτικά, αφαιρώντας και το άσπρο και τα κόβετε σε ροδέλες. Διαλέγετε τις 6 μεγαλύτερες ροδέλες και βάζετε από μία σε κάθε ατομικό μπώλ. Πάνω στην ροδέλα πορτοκαλιού, βάζετε ένα αχλάδι, όρθιο.
Περιχύνετε τα αχλάδια με την σάλτσα τους και τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα.
|