Τεμαχίζουμε σε μερίδες την κότα, τις οποίες ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τις βράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν καλά χωρίς να λιώσουν, αφού έχουμε προσθέσει το αλάτι. Βάζουμε σε κατάλληλο ταψί 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και το λίπος από το ζωμό της κότας που έχει βράσει, αλλά αν δεν είναι αρκετό προσθέτουμε λίγο βούτυρο. Μέσα στο ταψί προσθέτουμε τα βρασμένα κομμάτια κότας και, αφού τα έχουμε περιλούσει με το χυμό ενός λεμονιού, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αποσύρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα βάζουμε στην άκρη φροντίζοντας να μη κρυώσουν. Στο ταψί ρίχνουμε το ζωμό της κότας (περίπου 4 φλιτζάνια), 1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο, χυμό 2 λεμονιών, αλάτι, πιπέρι και, αφού βράσει στο φούρνο, προσθέτουμε το ρύζι, που ψήνεται στο φούρνο σκεπασμένο μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.