Υλικά
2 κιλά λάχανο τουρσί
4 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πολτός ντομάτας ή 1 γεμάτη κουταλιά πάπρικα γλυκιά
2-3 μακριές καυτές πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες ή 1 γεμάτη κουταλιά κομμάτια καυτό πιπέρι (προαιρετικά)
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη, κομμένο για βράσιμο
αλάτι και μαύρο πιπέρι κατ' επιλογήν
1/2 φλιτζάνι αλεύρι γενικής χρήσης
2/3 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
χυμός 2 λεμονιών
Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε το λάχανο σε άφθονο νερό για 6 ώρες, αλλάζοντας συχνά το νερό, για να αποβάλει το αλάτι. Στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάχανο. Ανακατεύουμε τον πολτό ντομάτας ή την πάπρικα, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, το σκεπάζουμε και το μαλακώνουμε στο λάδι για 10 περίπου λεπτά μέχρι να μαραθεί.2. Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες καυτές πιπεριές, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τις σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο χοιρινό και το πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλεύρι. Το βάζουμε στο τηγάνι με τις πιπεριές ή αν προτιμάμε τη λιγότερο πικάντικη εκδοχή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αυτό το σημείο, σοτάρουμε το χοιρινό σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές. (Αν θέλουμε, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με τα κομμάτια καυτού πιπεριού.) Χύνουμε το κρασί και βγάζουμε το χοιρινό από τη φωτιά, μόλις αρχίζει να καίγεται. Βγάζουμε το μισό λάχανο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα πάνω στο λάχανο και το καλύπτουμε με το υπόλοιπο λάχανο. Χύνουμε μέσα στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου μιάμιση ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει αρκετά.