Χριστουγεννιάτικος κορμός κάστανο 8 ψήφοι

Χριστουγεννιάτικος κορμός κάστανο
'Ενα εύκολο εορταστικό επιδόρπιο μιας και η σαντιγί του είναι φυτική, συνεπώς «δουλεύεται» εύκολα χωρίς να κόψει.
 
 

Υλικά (8 μερίδες)

Για το παντεσπάνι:
175 γρ. κουβερτούρα υγείας
6 μεγάλα αυγά (χωριστά κρόκος από ασπράδι)
175 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:
1 μόρφατ φυτική σαντιγί
2 κ.γ. λικέρ amaretto
1 κ.γ. στιγμιαίος καφές
2 κ.σ.αχνή
1/2 βαζάκι γλυκό κουταλιού καστανό

Για διακόσμηση:
1 κουτί μόρφατ
4 κ.σ. ζάχαρη
1/2 βαζάκι γλυκό κουταλιού καστανό

Εκτέλεση

Παντεσπάνι:
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί 28Χ38 και το βουτυρώνουμε. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί (η θερμοκρασία της να είναι στους 30-35 βαθμούς για να μη χάσει το άρωμα της).
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα σοκολάτας ανακατεύοντας ελαφρά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί να απλώσει καλά και να καλυφθούν οι πλευρές του όλες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25΄ να φουσκώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10' και έπειτα το καλύπτουμε με μια υγρή πετσέτα. Όταν κρυώσει το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 2 ώρες.

Γέμιση:
Διαλύουμε τον καφέ στο λικέρ. Χτυπάμε τη μόρφατ με την αχνή σε παχύρευστη μορφή και προσθέτουμε το λικέρ με τον καφέ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 6'-7' ώσπου να γίνει ένα λείο μείγμα. Στραγγίζουμε καλά τα καστανά από το βαζάκι, κόβουμε τα μισά σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά.

Συναρμολόγηση:
Κόβουμε μια λαδόκολλα στο μέγεθος του ταψιού και τη στρώνουμε σε μια επιφάνεια. Αναποδογυρίζουμε εκεί προσεκτικά το παντεσπάνι και αφαιρούμε τη λαδόκολλα που είχαμε βάλει στον πάτο του ταψιού. Αλείφουμε το παντεσπάνι με την κρέμα καστανό (γέμιση) και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά.
Χτυπάμε το 2ο κουτί μόρφατ με τη ζάχαρη να γίνουν σαντιγί, τη βάζουμε σε μια σακούλα ζαχ/κής με οδοντωτό κορνέ και τραβάμε ίσιες γραμμές κατά μήκος του κορμού, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και τα πλαϊνά. Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο γλυκό καστανό σε μικρά και μεγάλα κομμάτια.
2 αστέρια από 8 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες