Χριστουγεννιάτικη γλυκά
Από το βιβλίο της Ευτυχίας Σεΐτης (Θέλω-Μπορώ-Κάνω). Είναι υπέροχη συνταγή για τα Χριστούγεννα και μπορείτε να την φτιάξετε από την προπαραμονή των Χριστουγέννων.
Υλικά
1 φλυτζ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
1/2 φλυτζ. σταφίδες
2 κ.σ. κονιάκ
2 φλυτζ. ψίχα άσπρου ψωμιού
1 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
3 κ.σ. κοντίτα (ζαχαρωμένα φρούτα) ψιλοκομμένα
1 κ.γ. λεμόνι
6 αυγά
2 βανίλιες
4 φλυτζ. γάλα
1/2 φλυτζ. σταφίδες
2 κ.σ. κονιάκ
2 φλυτζ. ψίχα άσπρου ψωμιού
1 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
3 κ.σ. κοντίτα (ζαχαρωμένα φρούτα) ψιλοκομμένα
1 κ.γ. λεμόνι
6 αυγά
2 βανίλιες
4 φλυτζ. γάλα
Εκτέλεση
Κόβετε σε μικρούς κύβους 2 φλυτζ. ψίχα από άσπρο ψωμί, το οποίο το ψήνετε στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα μελί χρώμα. Χοντροαλέθετε στο μπλεντεράκι 1 φλυτζ. καβουρδισμένα αμύγδαλα. Μουσκεύετε 1/2 φλυτζ. σταφίδες σε 2 κ σ. κονιάκ για 1 ώρα και βάζετε στην άκρη 3 κ.σ. κοντίτα. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βράζετε 1 φλυτζ. ζάχαρη, 3 κ σ. νερό, 1 κ.γ. λεμόνι και αφού πάρει το χρώμα του μελιού τ?αδειάζετε σε μια φόρμα στρογγυλή με τρύπα. Την κουνάτε για να καλύψει η καραμέλα και τα πλάγια της φόρμας και την πασπαλίζετε με λίγα παξιμαδάκια και λίγα αμύγδαλα. Χτυπάτε με το μίξερ του χεριού 6 αυγά με 1/2 φλυτζ. ζάχαρη, 2 βανίλιες και προσθέτετε 4 φλυτζ. γάλα. Στη φόρμα με την καραμέλα σκορπάτε παξιμαδάκια, αμύγδαλα, σταφίδες, κοντίτα και τα ραντίζετε με λίγο μείγμα αβγών. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο έως ότου τελειώσουν όλα τα υλικά. Τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τη βάζετε σε μεγαλύτερη φόρμα που να έχει νερό για μπεν μαρί. Την ψήνετε στο φούρνο στους 180 C για 1 1/2 ώρα.Για να δείτε αν ψήθηκε την τρυπάτε με μία μακριά σούβλα, που αν βγει καθαρή είναι έτοιμη, αν όχι την ξεσκεπάζετε και την ψήνετε ακόμη μισή ώρα. Την αφήνετε να κρυώσει και με τη φόρμα τη βάζετε στο ψυγείο και την ξεφορμάρετε την επομένη. Είναι πολύ ωραίο γλυκό, εύκολο και δροσερό.