Υλικά (8 μερίδες)
1 κοτόπουλο ολόκληρο 2-2,5 κιλά
3 φλιτζ. νερό
1 μίσχος σέλερι
1 φέτα κρεμμύδι
1,5 κουταλιά αλάτι
2 κουταλιές φυτικό λάδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3,5 φλιτζ. τομάτες από κονσέρβα
8 ελιές γεμιστές
100 γρ. μανιτάρια από κονσέρβα κομμένα σε φέτες
1/2 φλιτζ. πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1/8 κουταλάκι πιπέρι
1/4 κουταλάκι βασιλικός
500 γρ. ταλιατέλες πλατιές
Εκτέλεση
1. Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια βαθιά χύτρα ατμού με το νερό, μαζί με το σέλερι, το κρεμμύδι και 3/4 κουταλάκι αλάτι. Βάζουμε το σκέπασμα σφιχτά και σιγοβράζουμε για 3-4 ώρες μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε το κρέας και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια για σερβίρισμα. Διατηρούμε το ζωμό.2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις τομάτες, τις ελιές, τα μανιτάρια, την πιπεριά, 1/4 κουταλιά αλάτι, πιπέρι και το βασιλικό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το λίπος από το ζωμό του κοτόπουλου, προσθέτουμε νερό ώστε να έχουμε συνολικά 5 φλιτζ. και τα χύνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2,5 κουταλάκια αλάτι και τις ταλιατέλες.
3. Βράζουμε και στραγγίζουμε τις ταλιατέλες και τις βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί των 2 λίτρων.
4. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180οC. Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στις ταλιατέλες, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και ψήνουμε για 20 λεπτά.