Υλικά (4 μερίδες ως κύριο πιάτο)
500 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνια
3 φέτες σφιχτό λευκό ψωμί χοντροτριμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μεγάλες σκόρδο σκελίδες ψιλοκομμένες
8-10 φιλέτα αντσούγας από βαζάκι ή κονσέρβα ξεπλυμένα και στεγνωμένα
350 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές από βάζο κομμένες σε λωρίδες των 2 εκ.
60 γρ. ελιές πράσινες ξεσποριασμένες (περίπου 3/4 φλιτζ.) κομμένες στα τέσσερα
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
1/2 φλιτζ. μαϊντανός κομμένος
Εκτέλεση
1. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό διατηρώντας 1 φλιτζ. νερό.2. Στο μεταξύ σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει και ρίχνουμε ανακατεύοντας τα τρίμματα ψωμιού. Τα φρυγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά, περίπου για 2 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο για να κρυώσουν. Σκουπίζουμε την κατσαρόλα.
3. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα τις υπόλοιπες 4 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει στις άκρες. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο και τις ελιές. Μαγειρεύουμε μίγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι τα φιλέτα να διαλυθούν, περίπου για 2 λεπτά. Προσεκτικά χύνουμε το κρασί στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα υγρά να μειωθούν σε 2 κουταλιές περίπου. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας τις πιπεριές, τις ελιές και 1/4 φλιτζ. μαϊντανό.
4. Βάζουμε το ζυμαρικό στη σάλτσα μαζί με 1/2 φλιτζ. από το νερό που φυλάξαμε προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση. Ζεσταίνουμε μίγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μαλακά (προσθέτουμε περισσότερο νερό από το ζυμαρικό, αν χρειάζεται), μέχρι να ζεσταθεί ομοιόμορφα.
5. Ρίχνουμε πάνω στο ζυμαρικό το υπόλοιπο 1/4 φλιτζ μαϊντανό και λίγα τρίμματα ψωμιού και σερβίρουμε βάζοντας τα υπόλοιπα τρίμματα σε ένα μπολ στο πλάι.