Υλικά (4 μερίδες)
4 αντσούγες φρέσκες
2 αντζούγες παστές
1/2 φλιτζ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτρια μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
3 μεγάλες ώριμες τομάτες
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
125 γρ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
l κουτ. σούπας κάπαρη
4-5 φρέσκα φύλλα βασιλικού (ή λίγα ξηρά)
420 γρ βερμιτσέλι
αλάτι και πιπέρι
2 αντζούγες παστές
1/2 φλιτζ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτρια μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
3 μεγάλες ώριμες τομάτες
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
125 γρ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
l κουτ. σούπας κάπαρη
4-5 φρέσκα φύλλα βασιλικού (ή λίγα ξηρά)
420 γρ βερμιτσέλι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βγάζουμε τα εντόσθια, πλένουμε και κόβουμε σε φιλέτα τις φρέσκες αντσούγες. Ξεπλένουμε τις παστές αντσούγες με κρύο τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε τα κόκαλα. (Εν ανάγκη χρησιμοποιούμε 4 στραγγισμένα φιλέτα αντζούγας από κονσέρβα, αντί για παστές αντσούγες.)2. Σοτάρουμε ολόκληρες τις ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδου στο λάδι, τις βγάζουμε και τις πετάμε. Προσθέτουμε τις παστές (ή από κονσέρβα) αντσούγες και τις κομματιάζουμε μέσα στο λάδι. Προσθέτουμε τις φρέσκες αντσούγες, ψιλοκομμένες, και τη μελιτζάνα. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας και γυρίζοντας προσεκτικά, μετά προσθέτουμε τις τομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες (από κονσέρβα, αν θέλουμε). Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες, τις ελιές χοντροκομμένες, την κάπαρη και το βασιλικό. Βάζουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι κατά τη γεύση. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
3. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και σερβίρουμε με το ψάρι καυτό και το μίγμα της μελιτζάνας.