Υλικά (6 μερίδες)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
2 μέτριε σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1,5 φλιτζ ρύζι Arborio
1/4 κουτ. τσαγιού καυτερές νιφάδες πιπεριού
5 φλιτζ ζωμός κοτόπουλου ζεσταμένος
8 ελιές καλαματιανές χοντροκομμένες
6 τομάτες λιαστές σε λάδι στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 φλιτζ τυρί μοτσαρέλα με λίγα λιπαρά χοντροτριμμένο
1/4 φλιτζ μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας τυρί παρμεζάνα τριμμένο
Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 ακόμη λεπτό.2. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το ρύζι και τις νιφάδες πιπεριού. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Αρχίζουμε να προσθέτουμε αργά το υγρό, από λίγο κάθε φορά. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Περιμένουμε κάθε φορά να απορροφηθεί το υγρό πριν βάλουμε την επόμενη δόση. Επαναλαμβάνουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά.
3. Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τις ελιές και τις λιαστές τομάτες. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το υγρό ανακατεύοντας συχνά. Το ριζότο πρέπει να είναι έτοιμε σε περίπου 30 λεπτά. (Το έτοιμο ριζότο πρέπει να έχει κρεμώδη υφή και να κρατάει λίγο στο κέντρο του ρυζιού.)
4. Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα, το μαϊντανό και την παρμεζάνα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το τυρί.