2 ψάρια των 500 γραμμ. περίπου το καθένα 1 ματσάκι μαϊντανό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 2 κιλά χοντρό αλάτι 1-2 ασπράδια χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα ψάρια τραβώντας προσεκτικά τα βράγχια, έτσι ώστε να βγουν μαζί με τα εντόσθια, ενώ δεν πειράζετε καθόλου τα λέπια τους. Τα πλένετε καλά και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τα πασπαλίζετε με το πιπέρι και βάζετε στα βράγχια ή όπου αλλού τα έχετε τρυπήσει τα κλαδάκια του μαϊντανού (αυτό είναι απαραίτητο για να μην ποτιστεί η σάρκα τους με πολύ αλάτι). Βάζετε σε βαθύ μπολ το αλάτι. Χτυπάτε τα ασπράδια με πιρούνι και τα ρίχνετε στο αλάτι. Ανακατεύετε καλά. Παίρνετε ένα ταψί και απλώνετε τη μισή ποσότητα του αλατιού. Από πάνω τοποθετείτε τα ψάρια. Ρίχνετε το υπόλοιπο αλάτι στο ταψί πάνω από τα ψάρια και με τα χέρια σας φροντίζετε να σκεπαστούν καλά τα ψάρια με το μείγμα του αλατιού. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε τα ψάρια στους 200° για 20 λεπτά περίπου. Σερβίρετε τα ψάρια με την κρούστα τους σε πιατέλα. Σπάτε με σφυράκι την κρούστα και, καθώς την αφαιρείτε, βγαίνουν και τα λέπια των ψαριών. Τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού και τα συνοδεύετε με βρασμένα...