Πένες με γαρίδες και κρόκο
Ο κρόκος (σαφράν) ταιριάζει με τη γεύση της γαρίδας με αποτέλεσμα ένα γευστικότατο πιάτο!
Υλικά (4-6 μερίδες)
1/4 κουταλάκι κρόκος σκόνη ή κουρκούμη
1 κουταλάκι ζεστό νερό
500 γρ. γαρίδες ωμές ξεφλουδισμένες
2 κουταλιές φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
Λίγο πιπέρι
2 φλιτζ. ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσια και κομμένες στα δυο (προαιρετικό)
3 κουταλιές μπράντι
500 γρ. πένες ή ριγκατόνια βρασμένα και στραγγισμένα
1 κουταλάκι ζεστό νερό
500 γρ. γαρίδες ωμές ξεφλουδισμένες
2 κουταλιές φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
Λίγο πιπέρι
2 φλιτζ. ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσια και κομμένες στα δυο (προαιρετικό)
3 κουταλιές μπράντι
500 γρ. πένες ή ριγκατόνια βρασμένα και στραγγισμένα
Εκτέλεση
1. Μουσκεύουμε τις ίνες του κρόκου στο ζεστό νερό για 20 λεπτά.2. Σοτάρουμε τις γαρίδες και τα κρεμμυδάκια με ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο
τηγάνι. Ρίχνουμε τον κρόκο, το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρεύουμε ώσπου
οι γαρίδες να ασπρίσουν, οπότε ρίχνουμε το σταφύλι. Προσθέτουμε το
κονιάκ και το ζεσταίνουμε καλά ή, αν θέλουμε, το κάνουμε φλαμπέ (Για
το φλαμπέ ανάβουμε το κονιάκ με ένα μακρύ σπίρτο, μόλις αρχίσει να
βράζει, προσέχοντας να μην κάψουμε τα δάκτυλά μας. Το κονιάκ θα ανάψει
σε ολόκληρη την επιφάνεια.)
3. Το ανακατεύουμε με το βρασμένο ζυμαρικό και σερβίρουμε αμέσως.
Σημ. Ο κρόκος μουσκεύεται για να γίνει πιο έντονη η γεύση του. Αν δεν τον μουσκέψουμε, χρησιμοποιούμε τη διπλή ποσότητα, δηλ. 1/2 κουταλάκι.