Πατάτες ογκρατέν με πάπρικα 17 ψήφοι

Από ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤ.
Πατάτες ογκρατέν με πάπρικα
Αφιερώνω τη συνταγή στη φίλη Μαρία Καρανίκα που τη ζήτησε. Ένα εύκολο πιάτο που μπορεί να δοθεί σαν ορεκτικό αλλά και σαν κύριο πιάτο.
 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

1 κιλό πατάτες κομμένες ροδέλα
250 - 300 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
1 1/2 ποτήρι γάλα ζεστό
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος
2 αυγά χτυπημένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγο βούτυρο για το ταψί
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, πάπρικα
λίγο τυρί για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προαιρετικά, μερικά κομματάκια μπέικον σοταρισμένο μέσα στα τυριά για πιο έντονη γεύση. Επίσης αν μας αρέσει και λίγο μπλού τσίζ.

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά. Σε ένα άλλο μπολ τις πατάτες με το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι την πάπρικά και το μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ ή άλλο αντικολλητικό ταψί, στρώνουμε μια σειρά πατάτες, και τα μισά τυριά, ξανά πατάτες τυριά και τέλος πατάτες. Περιχύνουμε με το ζεστό γάλα και τα χτυπημένα αυγά, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εισχωρήσει. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, αν χρειαστεί σκεπάζουμε για να μην αρπάξουν. Όταν είναι έτοιμες βγάζουμε από το φούρνο περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με τυρί. Βάζουμε πάλι στο φούρνο για 5-10 λεπτά να κάνει ωραίο στρώμα η κρέμα με τα τυριά.

Προσοχή όσο πιο μικρό το ταψί τόσο πιο παχύ το φαγητό. Διαλέξτε ταψάκι ανάλογα με το πώς θέλετε το φαγητό σας.
2 αστέρια από 17 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες