Υλικά (4-6 μερίδες)
200 γρ. μακαρόνι
1 φλιτζ. σέλερι κομμένο σε λεπτές διαγώνιες φέτες
1/2 φλιτζ. πράσινες ελιές γεμιστές με πιπεριά, κομμένες σε λεπτές φέτες
285 γρ. τόνος από κονσέρβα σε λάδι στραγγισμένος
2 κουταλιές κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλάκια συν 1/2 κουταλάκι αλάτι
2 φορές από 1/4 κουταλάκι πιπέρι
3 φλιτζ. τυρί, μοτσαρέλα ή φέτα, κομμένο
2 κουταλιές συν 1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά αλεύρι
1 φλιτζ. ξινή κρέμα
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
Εκτέλεση
1. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε το σέλερι και τις ελιές με τα μακαρόνι.2. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC και βάζουμε μέσα ένα κατάλληλο ταψί χωρίς λάδι ή βούτυρο.
3. Αναμιγνύουμε τον τόνο, το κρεμμύδι, 1 κουταλάκι αλάτι, 1/4 κουταλάκι πιπέρι και το τυρί.
4. Ρίχνουμε στο ταψί το μισό μίγμα από τα μακαρόνι με το σέλερι και από πάνω το μισό μίγμα τόνου. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες ποσότητες.
5. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα 2 λίτρων σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το αλεύρι, 1/2 κουταλάκι αλάτι και 1/4 κουταλάκι πιπέρι. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και να πάρει βράση. Το βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας την ξινή κρέμα και το κρασί. Ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει και πάλι βράση, ανακατεύοντας συνεχώς.
6. Το ρίχνουμε στο ταψί, πάνω το μίγμα τόνου, προσθέτοντας 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με φύλλο αλουμινίου και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 15 λεπτά.