Υλικά (6-8 μερίδες ως παράπλευρο πιάτο)
3 κουταλιές φλούδα λεμονιού φρεσκοτριμμένη
1/2 φλυτζ κρεμμυδάκια στιφάδου ψιλοκομμένα
1/2 φλυτζ σέλερι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές βούτυρο (ανάλατο)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές αλεύρι γενικής χρήσης
2 φλυτζ ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου)
250 g κριθαράκι
1/4 φλυτζ άνηθο ψιλοκομμένο
180 g τυρί γραβιέρα χοντροτριμμένο
1/2 φλυτζ κρεμμυδάκια στιφάδου ψιλοκομμένα
1/2 φλυτζ σέλερι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές βούτυρο (ανάλατο)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές αλεύρι γενικής χρήσης
2 φλυτζ ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου)
250 g κριθαράκι
1/4 φλυτζ άνηθο ψιλοκομμένο
180 g τυρί γραβιέρα χοντροτριμμένο
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 400°F. Βουτυρώνουμε ένα ρηχό πυρίμαχο δοχείο των 2 λίτρων και ρίχνουμε 2 κουταλιές φλούδα λεμονιού.2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαγειρεύουμε τα κρεμμυδάκια και το σέλερι στο βούτυρο και το λάδι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει το σέλερι. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό σε ένα συνεχές ρεύμα, ενώ κτυπάμε το μίγμα και το αφήνουμε να πάρει βράση, ενώ κτυπάμε. Προσθέτουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά φλούδα λεμονιού και αλατοπίπερο κατά τη γεύση και σιγοβράζουμε, κτυπώντας μέχρι να γίνει παχύρρευστη για 3 λεπτά περίπου.
3. Σε ένα βραστήρα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε το κριθαράκι και το στραγγίζουμε καλά.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κριθαράκι , τη σάλτσα, το άνηθο και τη γραβιέρα και φέρουμε το μίγμα στο σκεύος που έχουμε ετοιμάσει.
5. Ψήνουμε το κριθαράκι στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να κοχλάσει και να αποκτήσει μια ελαφριά κρούστα.