Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. κοχύλια ή πένες ή ριγκατόνι ή άλλο κοντό ζυμαρικό της αρεσκείας μας
2 κουταλιές λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι μαύρο
180 γρ. τόνος από κονσέρβα σε νερό, κομματιασμένος
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ουίσκι
1 κονσέρβα (400 γρ.) ντοματάκια αποφλοιωμένα (με το ζωμό τους)
1 κουταλιά βασιλικός φρέσκος ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι σπόροι γλυκάνισου
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
1/4 κουταλάκι κανέλα (προαιρ.)
1/2 κουταλάκι ζάχαρη (προαιρ.)
Εκτέλεση
1. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό.2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε τον τόνο, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να φύγει το νερό τους. Ρίχνουμε το ουίσκι και μαγειρεύουμε για να φύγει το οινόπνευμα. Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να πάρει βράση σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά περίπου (αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό από το βρασμένο ζυμαρικό.)
3. Αναμιγνύουμε με το ζυμαρικό και σερβίρουμε αμέσως σε ζεσταμένα πιάτα.