Κλασική μακαρονάδα ναπολιτάνικη
Στο παρόν πιάτο χρησιμοποιούμε την εξής τεχνική: Προβράζουμε το ζυμαρικό, δηλ. το βγάζουμε από την φωτιά λίγα λεπτά
πριν ολοκληρωθεί το βράσιμό του, και, μόλις η (νερουλή) σάλτσα είναι έτοιμη, τα αναμιγνύουμε και συνεχίζουμε το
βράσιμο για λίγα ακόμη λεπτά. Έτσι το ζυμαρικό απορροφά όλη την ωραία γεύση της σάλτσας.
πριν ολοκληρωθεί το βράσιμό του, και, μόλις η (νερουλή) σάλτσα είναι έτοιμη, τα αναμιγνύουμε και συνεχίζουμε το
βράσιμο για λίγα ακόμη λεπτά. Έτσι το ζυμαρικό απορροφά όλη την ωραία γεύση της σάλτσας.
Υλικά (4 μερίδες)
250 γρ. ριγκατόνι, πένες ή κοχύλια μικρά ή μεγάλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο
1-1,5 φλιτζ. φρέσκες ντομάτες κομμένες
1/2 -1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
1/2 φλιτζ. κόκκινες ή πράσινες πιπεριές (προαιρ.)
1/4-1/3 φλιτζ. κόκκινο κρασί
μαϊντανός ψιλοκομμένος
βασιλικός φρέσκος ψιλοκομμένος (προαιρ.)
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
3-4 κουταλιές τυρί παρμεζάνα ή ρομάνο φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1. Προβράζουμε το ζυμαρικό και το κρυώνουμε με τρεχούμενο κρύο νερό (για να διακοπεί τελείως το βράσιμο.)2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε και σοτάρουμε το σκόρδο (προσοχή, να μην το κάψουμε.) Ρίχνουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ζωμό κοτόπουλου, το κρασί, τον μαϊντανό και τον βασιλικό. Ελέγχουμε το αλάτι (προσοχή, το τυρί που θα μπει στη συνέχεια είναι ήδη αλμυρό.) Σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά. Ελέγχουμε ξανά, προσθέτουμε λίγο ακόμη κρασί, αν χρειάζεται, και ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο.
3. Στραγγίζουμε καλά το ζυμαρικό και το προσθέτουμε στη σάλτσα. Αναμιγνύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και σερβίρουμε καυτό το φαγητό.