Κατσικάκι λαδορίγανη 19 ψήφοι

Κατσικάκι λαδορίγανη
Παραδοσιακά, οι διατροφικές συνήθειες της Γορτυνίας διαμορφώθηκαν από το σχετικώς άγονο τοπίο της και την οικονομική ανέχεια των περισσότερων χωριών της. Στα διατροφικά προϊόντα την κύρια θέση είχαν τα κτηνοτροφικά και τυροκομικά, το μέλι και τα νόστιμα ψωμιά που παράγονταν από τα λίγα σιτηρά.
Τώρα θα δούμε το κατσικάκι στη γορτυνιακή εκδοχή του, σε μια σχετικώς εύκολη αλλά πολύ νόστιμη συνταγή, που αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα.
 
 

Υλικά (4 μερίδες)

1 1/2 κιλό κατσικάκι γάλακτος
σε μερίδες των 300 γρ.
1 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
χυμό 4 λεμονιών
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ρίγανη
1 ποτήρι λευκό κρασί από μοσχοφίλερο
2 πατάτες ολόκληρες

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κόψει. Όταν είναι έτοιμο τσιγαρίζουμε καλά το κρέας έως ότου ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες και ένα φύλλο δάφνης. Έπειτα το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και ρίχνουμε δύο πατάτες ολόκληρες. Πέντε λεπτά πριν από το τελείωμα, βγάζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με λίγο ζωμό από το φαγητό και με το λεμόνι. Μετά, ρίχνουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα για να δέσει η σάλτσα. Τέλος, ρίχνουμε δυο πρέζες ρίγανη, το αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση και είναι έτοιμο. Το σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και λίγο ρύζι.
4 αστέρια από 19 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες