Υλικά
1 γουρουνόπουλο ολόκληρο (περίπου 7-8 κιλά με το κεφάλι)
300 ml ελαιόλαδο
3 πορτοκάλια (το χυμό)
120 γρ. μέλι
2 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
1 κ.γ. φασκόμηλο
αλάτι και πιπέρι
χοντροκομμένα αρωματικά λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι ξερό, πιπεριά κόκκινη, πιπεριά πράσινη, σέλινο, σκόρδο)
300 ml ελαιόλαδο
3 πορτοκάλια (το χυμό)
120 γρ. μέλι
2 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
1 κ.γ. φασκόμηλο
αλάτι και πιπέρι
χοντροκομμένα αρωματικά λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι ξερό, πιπεριά κόκκινη, πιπεριά πράσινη, σέλινο, σκόρδο)
Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το σκουπίζουμε.Έπειτα ανακατεύουμε το χυμό των πορτοκαλιών με το μέλι και τη μουστάρδα και αλείφουμε όλο το εσωτερικό μέρος του γουρουνόπουλου.
Επιπλέον αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε το θυμάρι και το φασκόμηλο και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.
Στη συνέχεια αλείφουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο, στρώνουμε τα χοντροκομμένα αρωματικά λαχανικά και πάνω τους τα κρέας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, αλείφουμε την πέτσα με λίγο λάδι και βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο να σιγοψήνεται ανοιχτό για δυόμισι ώρες περίπου. Κατά διαστήματα, ρίχνουμε στον πάτο του ταψιού λίγο ζεστό νεράκι και αλείφουμε με ένα πινέλο το γουρουνόπουλο, με λίγο λάδι και το μείγμα του μελιού. Προσέχουμε το ψήσιμο να γίνει ομοιόμορφα, να ροδοκοκκινίσει η πέτσα του και να γίνει τραγανό.
Όταν είναι έτοιμο μεταφέρουμε το γουρουνόπουλο σε άλλο σκεύος όπου το διατηρούμε ζεστό. Παίρνουμε όλα τα εναπομείναντα στο ταψί και φτιάχνουμε την σάλτσα ως εξής:
Βάζουμε το ταψάκι πάνω στο μάτι της κουζίνας ώστε να διατηρείται ζεστό. Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, ξύνοντας το ταψί με σπάτουλα για να ξεκολλήσουν όλες οι ουσίες. Σουρώνουμε την σάλτσα, τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και την διατηρούμε ζεστή.
Σερβίρουμε φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με πατάτες, κυδώνια ψητά και πράσινη σαλάτα.