Υλικά (16 μερίδες)
2 φλιτζ. ολόκληρα κάστανα
1,5 φλιτζ. βούτυρο
1 κρεμμύδι τεμαχισμένο
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι
2 κουταλάκι καρύκευμα πουλερικού
1 κιλό χθεσινό ψωμί κομμένο σε κύβους
3 αυγά
1/4 φλιτζ. γάλα
1,5 φλιτζ. βούτυρο
1 κρεμμύδι τεμαχισμένο
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι
2 κουταλάκι καρύκευμα πουλερικού
1 κιλό χθεσινό ψωμί κομμένο σε κύβους
3 αυγά
1/4 φλιτζ. γάλα
Εκτέλεση
1. Με ένα μαχαίρι κόβουμε χαραξιές στην επιφάνεια κάθε κάστανου. Βάζουμε τα κάστανα σε μια μέτρια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και αφήνουνμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά, ή μέχρι τα κάστανα να είναι μαλακά, όταν τα τρυπάμε με μαχαίρι. Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά. Τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και τα χοντροκόβουμε (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 2 φλιτζ. κάστανα από κονσέρβα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα, όμως δεν είναι το ίδιο!)2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Σε μια μέτρια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τα κάστανα, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και το καρύκευμα πουλερικού, και μαγειρεύουμε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, περίπου για 3 λεπτά. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μέτριο ταψί και το αναμιγνύουμνε με τους κύβους ψωμιού.
3. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε μαζί αυγά και γάλα, και τα ρίχνουμε πάνω από το μίγμα ψωμιού. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας απαλά, ώστε όλα να καλυφθούν καλά.
4. Χρησιμοποιούμε το μίγμα αυτό ως γέμιση σε καρυκευμένη γαλοπούλα. Ψήνουμε κατά τις οδηγίες πινάκων ψησίματος. Αν μείνει γέμιση, τη βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ και την ψήνουμε στους 175οC για 30-45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή και να ροδίσει ελαφρά.