Υλικά (4 μερίδες)
1/4 φλιτζ. βούτυρο ή μαργαρίνη*
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. φρέσκα μανιτάρια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. σέλερι ψιλοκομμένο (3 μίσχοι)
1/4 φλιτζ. κομματάκια μπέικον
4 φλιτζ. κύβοι από ξηρό ψωμί των 1,5 εκ. **
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι
1/4 κουταλάκι πάπρικα
1/2 κουταλάκι καρύκευμα πουλερικών
1/4 κουταλάκι ματζουράνα ή ρίγανη ξηρή
2 κουταλάκια μαϊντανός ξηρός
1/2 κουταλάκι φασκόμηλο τριμμένο
1 1/4 φλιτζ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
* ή ελαιόλαδο, αν θέλουμε.
** περίπου 7 φέτες κομμένες σε κύβους του 1,5 εκ. Καλύτερη γεύση δίνει το πολύσπορο ψωμί.
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. φρέσκα μανιτάρια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. σέλερι ψιλοκομμένο (3 μίσχοι)
1/4 φλιτζ. κομματάκια μπέικον
4 φλιτζ. κύβοι από ξηρό ψωμί των 1,5 εκ. **
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι
1/4 κουταλάκι πάπρικα
1/2 κουταλάκι καρύκευμα πουλερικών
1/4 κουταλάκι ματζουράνα ή ρίγανη ξηρή
2 κουταλάκια μαϊντανός ξηρός
1/2 κουταλάκι φασκόμηλο τριμμένο
1 1/4 φλιτζ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
* ή ελαιόλαδο, αν θέλουμε.
** περίπου 7 φέτες κομμένες σε κύβους του 1,5 εκ. Καλύτερη γεύση δίνει το πολύσπορο ψωμί.
Εκτέλεση
1. Ροδίζουμε το σκόρδο στο βούτυρο (ή στο ελαιόλαδο). Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τα κομμάτια μπέικον στο μίγμα, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε τους κύβους ψωμιού και τα καρυκεύματα. Συνεχίζουμε μαγειρεύοντας για περίπου 5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς.2. Προσθέτουμε τον καυτό ζωμό λαχανικών και αναμιγνύουμε καλά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρις ότου οι κύβοι του ψωμιού να σπάσουν (το μυστικό σε μια καλή γέμιση γαλοπούλας είναι το αργό μαγείρεμα με συχνό ανακάτεμα).
3. Το χρησιμοποιούμε ως γέμιση και το ψήνουμε μαζί με την γαλοπούλα ή το βάζουμε σε ένα σκεπασμένο πυρέξ και ψήνουμε για 30 λεπτά στο φούρνο στους 175-180οC.