Υλικά (6 μερίδες)
250 γρ. φετουτσίνια από ρύζι
2 κουταλιές φυτικό λάδι
1/4 φλιτζ. pesto κολίαντρου
1 κουταλιά φρέσκο τζίντζερο ψιλοκομμένο
500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
1/3 φλιτζ. φρέσκο κρεμμυδάκι χοντροκομμένο
1/4 φλιτζ. ζωμός λαχανικών (από έτοιμο κύβο)
2 κουταλιές σος ψαριού
1 κουταλιά σος στρειδιού
1 κουταλιά σκούρα σόγια σος
1 κουταλιά ρυζόκρασο κινέζικο ή ξηρό σέρι
1 κουταλιά σησαμέλαιο
1 κουταλιά ζάχαρη
1/4 κουταλιά αλάτι
1 χούφτα φρέσκα φύλλα κολίαντρου
Pesto κολίαντρου
Δίνει: 1/4 φλιτζ. περίπου
1 κουταλιά ολόκληρη λευκή ή μαύρη ρίζα κολίαντρου ή φύλλα και κλαριά
2 κουταλιές φρεσκοχοντροκομμένοι πιπερόσποροι
2 κουταλιές χοντροκομμένο σκόρδο
Εκτέλεση
Κοπανάμε στο γουδί ή αλέθουμε τους πιπερόσπορους, μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Αναμιγνύουμε το πιπέρι, τη ρίζα κολίαντρου και το σκόρδο και τα κοπανάμε στο γουδί ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ, ώσπου να γίνουν μια λεπτή πάστα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε στο μπλέντερ λίγο λάδι ή νερό. Με λίγο λάδι σε κλειστό γυάλινο δοχείο διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο. Γαρίδες στη γάστρα:1. Βάζουμε τα noodles σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε ζεστό νερό, μέχρι να τα σκεπάσει και τα μουσκεύουμε ώσπου να μαλακώσουν και να ασπρίσουν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στην άκρη (πρέπει να έχουμε περίπου 5 φλιτζ. μαλακά noodles).
2. Σε ένα μεγάλο πήλινο δοχείο ή μια πυρίμαχη κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, περίπου 1 λεπτό.
3. Προσθέτουμε το pesto και τηγανίζουμε αναδεύοντας μέχρι να ευωδιάσει, περίπου 1 λεπτό, προσθέτοντας λίγο λάδι ακόμη αν τείνει να κολλήσει ή να κάψει. Προσθέτουμε το τζίντζερο και τις γαρίδες και τηγανίζουμε αναδεύοντας για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύοντας το μίγμα ακόμη μια φορά.
4. Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο και τις βάζουμε στην άκρη, ενώ ετοιμάζουμε τα noodles και τη σάλτσα.
5. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε το ζωμό λαχανικών, τη σος ψαριού, τη σος στρειδιού, το ρυζόκρασο, τη σόγια σος, το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε για να αναμιχθούν καλά.
6. Βάζουμε τα noodles στο πήλινο δοχείο, όπου φτιάξαμε το μίγμα της γαρίδας. Ξύνουμε το μίγμα πάνω στα noodles και χύνουμε μέσα το μίγμα του ζωμού κοτόπουλου.
7. Ανακατεύουμε τα noodles και τις γαρίδες, για να τα αναμίξουμε με τη σάλτσα και μετά κλείνουμε σφιχτά το δοχείο. Βάζουμε το δοχείο σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε, μέχρι τα noodles να γίνουν μαλακά και διαφανή και να γίνουν οι γαρίδες, περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε από πάνω φύλλα φρέσκου κολίαντρου και σερβίρουμε αμέσως.