Φριτάτα με πράσα και μπέικον
Αντί για πράσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα άγρια ή ήμερα χόρτα, ανθάκια από μπρόκολο, κολοκυθάκια, φρέσκα κουκιά ή φασολάκια, καρότα ή συνδυασμούς από τα λαχανικά αυτά.
Υλικά (4-6 μερίδες)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 πράσα κομμένα σε μήκη του 1 εκ.
150 γρ. μπέικον κομμένο σε λωρίδες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
5 αβγά ελαφρά χτυπημένα
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα
3 πράσα κομμένα σε μήκη του 1 εκ.
150 γρ. μπέικον κομμένο σε λωρίδες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
5 αβγά ελαφρά χτυπημένα
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Ζεματίζουμε τα πράσα για 4 λεπτά σε αλατισμένο νερό, τα βγάζουμε με τρυπητό κουτάλι και τα στεγνώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.2. Σε ένα μεγάλο βαρύ και βαθύ τηγάνι (χωρίς ξύλινη ή πλαστική λαβή, ώστε να μπαίνει στο φούρνο) ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το μπέικον για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα πράσα, τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, τα βγάζουμε με τρυπητό κουτάλι και τα στραγγίζουμε.
3. Στο λίπος που απέμεινε σοτάρουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να ευωδιάσει. Επαναφέρουμε τα πράσα και το μπέικον στο τηγάνι, ρίχνουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε ανακατεύοντας τη φέτα, αν χρησιμοποιούμε. Ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι και περιχύνουμε με τα αβγά ανακινώντας για να πάνε παντού και στον πάτο του τηγανιού. Βάζουμε να ψηθεί η φριτάτα για 4-5 λεπτά.
4. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το γκριλ. Μεταφέρουμε από κάτω τη φριτάτα ώστε να ψηθεί και από πάνω (δεν την αφήνουμε να κοκκινίσει, μόνο να πήξουν τα αβγά.) Τη βγάζουμε από το γκριλ, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με μαϊντανό.