Υλικά (6 μερίδες)
1/2 κιλό φασόλια μαυρομάτικα
1 κιλό σπανάκι
2 κρεμμύδια ξερά ή ένα ματσάκι φρέσκα
2 ντομάτες ώριμες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
άνηθο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
νερό
1 κιλό σπανάκι
2 κρεμμύδια ξερά ή ένα ματσάκι φρέσκα
2 ντομάτες ώριμες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
άνηθο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι με το άνηθο. Βράζουμε τα μαυρομάτικα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στην άκρη.Σε ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αρχικά με λίγο νερό και μόλις μαραθεί προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο. Μόλις χρυσίσει το κρεμμύδι ρίχνουμε το κομμένο σπανάκι, το άνηθο, αλάτι, πιπέρι και την ντομάτα ανακατεύοντας καλά.
Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε τα μαυρομάτικα με το ανάλογο νερό ώστε να έχουμε μια πηχτή σούπα. Τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 10 λεπτά περίπου για να χυλώσουν. Προαιρετικά προσθέτουμε και λεμόνι στο πιάτο.
Απολαυστικά με φρέσκο ζεστό ψωμί, φέτα, ελιές ή ρέγκα.