Μπακαλιαροσαλάτα βενετσιάνικη με μακαρονάκι κοφτό 3 ψήφοι

Από ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ
Μπακαλιαροσαλάτα βενετσιάνικη με μακαρονάκι κοφτό
Μια δροσερή σαλάτα, παλιότερα μόνο καλοκαιριάτικη (που τα αμπελοφάσουλα ήταν στην εποχή τους), στις μέρες για όλο το χρόνο χάρη στα κατεψυγμένα λαχανικά. Πηγαίνει με λευκό, ξηρό κρασί.
 
 

Υλικά (4)

500 γρ. ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος
2 σκελίδες σκόρδο
1 φέτα λεμονιού
3 φιλέτα αντσούγας
1 δαφνόφυλλο
250 γρ. μακαρονάκι κοφτό ή κοχύλια μικρά ή άλλο μικρό ζυμαρικό της επιλογής μας
300 γρ. αμπελοφάσουλα (κάνουν και κατεψυγμένα)
1 ματσάκι μαϊντανός
1,5 κουταλιά κάπαρη ξεπλυμένη
1/2 φλιτζ. ελιές μαύρες ξεσποριασμένες
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση

Εκτέλεση

1. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια πλάτους 5 εκ. περίπου. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 5 εκ. κρύο νερό, το λεμόνι και το δαφνόφυλλο. Αφήνουμε να πάρει βράσει και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μετά στραγγίζουμε τα κομμάτια και φιλτράρουμε μερικές κουταλιές από τον ζωμό.
2. Βράζουμε, στραγγίζουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και ξαναστραγγίζουμε το ζυμαρικό.
3. Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε ελαφρά αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν, όχι όμως πολύ μαλακά.
4. Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις ψιλοκόβουμε μαζί με τα φιλέτα αντσούγας, την κάπαρη και τον μαϊντανό. Βάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ζωμό ψαριού, αλάτι και πιπέρι. Αναμιγνύουμε καλά.
5. Ανακατεύουμε τις πατάτες, τον μπακαλιάρο και τα αμπελοφάσουλα σε ένα μπολ σαλάτας, προσθέτουμε τις ελιές και τη σάλτσα, αναμιγνύουμε απαλά και σερβίρουμε.
3 αστέρια από 3 επισκέπτες