Υλικά
1/4 φλιτζ. λευκό ξύδι
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
1,5 κουταλιά μέλι
1,5 κουταλιά τζιντζερόριζα φρέσκια φρεσκοκομένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή κοπανιστή
1 κουταλιά σόγια σος
λίγο πιπέρι καγιέν
750 γρ. μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες χωρίς τη φλέβα της ράχης
350 γρ. φετουτσίνια
1 κουταλιά σησαμέλαιο
1/2 φλιτζ. πράσινο κρεμμυδάκι κομμένο
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα 3-4 λίτρων, ανακατεύουμε το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το τζίντζερο, το σκόρδο, τη σόγια σος και το πιπέρι καγιέν. Προσθέτουμε τις γαρίδες. Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού. Σκεπάζουμε και το βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά. Το αφήνουμε ανακατεύοντας πού και πού, ώσπου οι γαρίδες να γίνουν αδιαφανείς στο κέντρο όταν κόβονται (περίπου 10 λεπτά). Αφαιρούμε τις γαρίδες με ένα τρυπητό κουτάλι, διατηρώντας το ζωμό. Σκεπάζουμε και παγώνουμε τις γαρίδες.2. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα 5-6 λίτρων, βράζουμε 3 λίτρα νερό σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ζυμαρικό, το οποίο και βράζουμε (περίπου 15 λεπτά), στραγγίζουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και ξαναστραγγίζουμε καλά.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ζυμαρικό, το ζωμό που διατηρήσαμε, τις γαρίδες, το σησαμέλαιο, το κρεμμυδάκι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα ανακατεύουμε ελαφρά με δυο πιρούνια, ώσπου να καλυφθούν καλά. Μπορεί να φτιαχτεί από την προηγούμενη και να φυλαχτεί στο ψυγείο.