Αρνί γιουβέτσι
Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Το λατρεύω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από το αρνί ή ζωμό λαχανικών με κύβο λαχανικών.
Υλικά (6-8 μερίδες)
1 κιλό αρνίσιο κρέας ψαχνό
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 κουταλάκι ρίγανη
1 ξυλάκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
1 κ.γ. σπόρους πιπεριού
200 γρ. ελαιόλαδο
1 φλ. τριμμένη τομάτα
2 κούπας ζωμό από το αρνί ή λαχανικών φτιαγμένο με ζεστό νερό και 1 κύβο λαχανικών.
400 γρ. κριθαράκι
200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 κουταλάκι ρίγανη
1 ξυλάκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
1 κ.γ. σπόρους πιπεριού
200 γρ. ελαιόλαδο
1 φλ. τριμμένη τομάτα
2 κούπας ζωμό από το αρνί ή λαχανικών φτιαγμένο με ζεστό νερό και 1 κύβο λαχανικών.
400 γρ. κριθαράκι
200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα κομμάτια αρνιού να μαλακώσει. Κρατάμε από το ζωμό 2 κούπες. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα 200 γρ. λάδι και προσθέτουμε το κρέας για να σωταριστεί μαζί.Ρίχνουμε τον χυμό τομάτας, το ζωμό, τα καρυκεύματα και αλάτι και βράζουμε για 3'. Αδειάζουμε το μείγμα στο πήλινο και προσθέτουμε το κριθαράκι. Σκεπάζουμε με το καπάκι το πήλινο και το αφήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Ανακατεύουμε μια φορά και προσέχουμε να μη λασπώσει το κριθαράκι. Είναι έτοιμο όταν απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Να μείνουν λίγα γιατί θα απορροφηθούν αργότερα. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, ρίχνουμε πάνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και αφήνουμε να λιώσει. Είναι υπέροχο.