Χυλοπίτες με σύκα, δεντρολίβανο και πανσέτα 2 ψήφοι

Χυλοπίτες με σύκα, δεντρολίβανο και πανσέτα
Οι χυλοπίτες (ζυμαρικό με αβγά) αντί για συνηθισμένο ζυμαρικό από σκληρό σιτάρι, κάνει εδώ όλη τη διαφορά.
Τις βρίσκουμε είτε σαν φωλιές ή χύμα πάνω σε δίσκους.

 
 

Υλικά (4 μερίδες)


3 φέτες σφικτό, λευκό ψωμί σάντουιτς
3 κουταλιές ελαιόλαδο
250 γρ πανσέτα ή και παραπάνω ψιλοκομμένη σε κυβάκια
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο ή κατά τη γεύση
1/4 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί (4 κουτ.)
1/2 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου (8 κουτ.)
350 γρ σφιχτά φρέσκα σύκα, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα κατά μήκος
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλάκια χυμός λεμονιού ή κατά τη γεύση
350 γρ ξηρά φετουτσίνια με αβγά
τυρί παρμεζάνα φρεσκοαλεσμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1. Σχίζουμε το ψωμί σε κομμάτια και το τρίβουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει χοντρά τρίμματα.
2. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα των 30 εκ. σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει, ρίχνουμε τα τρίμματα του ψωμιού μαζί με αλατοπίπερο κατά τη γεύση, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ξεροτηγανιστούν και να χρυσίσουν, περίπου για 5 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
3. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την υπόλοιπη 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μια καθαρή κατσαρόλα, μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει, και σοτάρουμε την πανσέτα μέχρι να ξεροτηγανιστεί και να χρυσίσει. Με ένα κουτάλι τρυπητό τη μεταφέρουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει.
4. Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, περίπου για 1 λεπτό. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το κρασί και βράζουμε, ανακατεύοντας που και που, μέχρι το υγρό να μειωθεί στη 1 κουταλιά περίπου. Το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας το ζωμό κοτόπουλου, τα σύκα, το μαϊντανό, τη μισή πανσέτα και το χυμό λεμονιού.
5. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, φυλάγοντας 1/2 φλιτζ. από το νερό του.
6. Βάζουμε το ζυμαρικό στη σάλτσα των σύκων μαζί με το 1/4 φλιτζ. νερού που φυλάξαμε, αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά και προσθέτοντας περισσότερο νερό από το βράσιμο του ζυμαρικού, αν χρειάζεται, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
7. Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω τα τρίμματα ψωμιού και την υπόλοιπη πανσέτα.
0 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες