Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις σουρώνουμε και ρίχνουμε ελάχιστο ηλιέλαιο να μην λασπώσουν. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χτένια με βουρτσάκι. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να αχνιστούν και να ανοίξουν. Χτυπάμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι να γίνουν μίγμα. Τοποθετούμε τις πένες σε πιατέλα, τα χτένια και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ. Πασπαλίζουμε με ρίγανη η και φρέσκο βασιλικό αν μας αρέσει.