Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι από lebkuchen με κακάο
'Εχω δώσει τη συνταγή για το Χριστουγεννιάτικο μπισκότο Λεμπκούχεν. Θα δώσω άλλη μια συνταγή με σχετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε και να το κάνουμε ακόμα και στολίδι για το δέντρο μας.
Υλικά
175 γρ. μέλι
175 γρ. μελάσα
50 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη καστανή
700 γρ. αλεύρι
2 κ.γ. κακάο
2 κ.γ. μπέικιν
2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για λεμπκούχεν (κανέλα γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γλυκάνισο)
2 αυγά
Γλάσο με ασπράδι:
3 ασπράδια
750 γρ. άχνη
λίγο χυμό λεμονιού
1 καψούλι βανίλια
Για παράθυρα:
1 χούφτα αλεσμένες καραμέλες
175 γρ. μελάσα
50 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη καστανή
700 γρ. αλεύρι
2 κ.γ. κακάο
2 κ.γ. μπέικιν
2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για λεμπκούχεν (κανέλα γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γλυκάνισο)
2 αυγά
Γλάσο με ασπράδι:
3 ασπράδια
750 γρ. άχνη
λίγο χυμό λεμονιού
1 καψούλι βανίλια
Για παράθυρα:
1 χούφτα αλεσμένες καραμέλες
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη μελάσα, τη ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν ανακατεύοντας συνέχεια. Αφού κρυώσουν για 10' αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το κακάο, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν, τα μπαχαρικά και τα αυγά και ζυμώνουμε με το μπράτσο μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνει μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30'. Κατόπιν ανοίγουμε φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε τα κομμάτια για το σπίτι. Τα παράθυρα και η πόρτα πρέπει επίσης να κοπούν πριν το ψήσιμο.Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 15 λεπτά. 5' πριν το τέλος του ψησίματος ανοίγουμε το φούρνο και γεμίζουμε τα παράθυρα με την τριμμένη καραμέλα. Απλώνουμε το μείγμα ελαφρά και συνεχίζουμε για 5 λεπτά το ψήσιμο. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα κομμάτια να κρυώσουν καλά.
Για το γλάσο:
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή και σταδιακά καθώς χτυπάμε προσθέτουμε την άχνη. Για αραίωμα χρησιμοποιούμε λίγο νερό. Εδώ προσέχουμε να κάνουμε τριών ειδών γλάσο.
Για να ενώσουμε τα κομμάτια του σπιτιού και να τα κολλήσουμε καθώς επίσης να κάνουμε το χιόνι να κρέμεται από την σκεπή, πρέπει το γλάσο να είναι πολύ σφιχτό.
Για να κάνουμε το περίγραμμα του δέντρου, του χιονάνθρωπου και της καρδιάς, πρέπει το γλάσο να είναι μια ιδέα πιο αραιό από το προηγούμενο. Που σημαίνει πρέπει να προστεθεί ελάχιστο νερό. Γλάσο λοιπόν τέτοιο βάζουμε και γύρω, γύρω από τα παράθυρα ώστε να μη φαίνεται η λιωμένη καραμέλα και να μοιάζει με τζάμι. Το χρώμα για την καρδιά θα το προσθέσετε αφού έχει την επιθυμητή υφή που θέλουμε το γλάσο.
Στολίζουμε με ζαχαρωτά πάνω στο δέντρο και τον χιονάνθρωπο. Αφού το περίγραμμά που κάναμε με το γλάσο στο δεντράκι, και τον χιονάνθρωπο είναι σφιχτό, δεν υπάρχει φόβος το γλάσο με το οποίο θα γεμίσουμε να τρέξει αριστερά δεξιά και κάτω. Μένει στο σκληρό περίγραμμα. Εννοείται ότι το δέντρο και ο χιονάνθρωπος τα έχουμε κόψει από τη ζύμη με κουπών και τα ψήσαμε μαζί με τα κομμάτια του σπιτιού. Έπειτα τα κολλάμε στο σπίτι με γλάσο.