Lebkuchen (λεμπκούχεν)
Τα Λεμπκούχεν είναι τα Γερμανικά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Είναι μαλακά και στα μυρωδικά τους μοιάζουν με αυτά των μπισκότων Speculaas Broken. Μπορούμε να τα στολίσουμε με γλάσο.
Υλικά
1 φλ. ανθόμελο
1/4 φλ. σκούρα μελάσα
1 κ.σ. κανέλα
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γ. σκόνη πιπερόριζα
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. γλυκάνισο σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φλ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα από μισό λεμόνι
1/2 κ.γ. σόδα
2 κ.σ. νερό χλιαρό
1 αυγό χτυπημένο
1.125 γρ αλεύρι
1 φλ. ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
1/4 φλ. σκούρα μελάσα
1 κ.σ. κανέλα
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γ. σκόνη πιπερόριζα
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. γλυκάνισο σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φλ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα από μισό λεμόνι
1/2 κ.γ. σόδα
2 κ.σ. νερό χλιαρό
1 αυγό χτυπημένο
1.125 γρ αλεύρι
1 φλ. ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι με τη μελάσα και τα καρυκεύματα να αναμιχθούν καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού τα αμύγδαλα και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε τη σόδα στο ζεστό νερό και την προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το αυγό.Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή. Σκεπάζουμε και φυλάμε τη ζύμη σε δροσερό μέρος να ελευθερωθούν τα αρώματα. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. Κόβουμε με κουπάτ διάφορα σχήματα (στρόγγυλα, ανθρωπάκια, αστέρια κλπ) και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 12-15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στο κάτω μέρος. Αφήνουμε να κρυώσουν και αν θέλουμε τα στολίζουμε με γλάσο. Ίσως χρειαστεί να βάλουμε λίγο παραπάνω αλεύρι αλλά καλύτερα να το βάλουμε συμπληρωματικά. Τα μπισκότα πρέπει να είναι μαλακά.