Υλικά
Για το παντεσπάνι:
155 γρ. αλεύρι
5 αβγά μεσαίου μεγέθους
125 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια)
Για το σιρόπι:
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
το κλωναράκι της βανίλιας
100 γρ. λικέρ αμαρέτο
Για τη σαντιγί:
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρ. άχνη ζάχαρη
Αμύγδαλο φιλέ ψημένο για πασπάλισμα στις πλευρές
Για το στόλισμα:
Κερασάκια
Σύκα
1 δόση κρέμα πατισσερί (έχω δώσει συνταγή)
155 γρ. αλεύρι
5 αβγά μεσαίου μεγέθους
125 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια)
Για το σιρόπι:
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
το κλωναράκι της βανίλιας
100 γρ. λικέρ αμαρέτο
Για τη σαντιγί:
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρ. άχνη ζάχαρη
Αμύγδαλο φιλέ ψημένο για πασπάλισμα στις πλευρές
Για το στόλισμα:
Κερασάκια
Σύκα
1 δόση κρέμα πατισσερί (έχω δώσει συνταγή)
Εκτέλεση
Στο μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Λίγο πριν σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τη βανίλια.Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λαδόκολλα και το ρίχνουμε λίγο λίγο από ψηλά στο μείγμα, να πέφτει σαν χιόνι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, κυκλικά απο κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενσωματωθεί τελείως το αλεύρι.
Παίρνουμε ένα τσέρκι σε σχήμα καρδιάς και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το στρώνουμε με τη μαρίζ και το ψήνουμε στους 170 για 40'-45'.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, ακόμα καλύτερα και για μια νύχτα στο ψυγείο, Τυλιγμένο με μεμβράνη για να τραβήξει τα υγρά τελείως χωρίς να ξεραθεί.
Κάνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το κλωναράκι, να βράσουν για 2'. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ρίχνουμε το λικέρ.
Παίρνουμε το παντεσπάνι, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το τσέρκι προσέχοντας να μην πληγώσουμε το παντεσπάνι γύρω γύρω και με ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι ή με μια ειδική χορδή σαν πριονάκι ή με μια γερή κλωστή, κόβουμε το παντεσπάνι σε 3-4 φέτες. Βγαίνουν άνετα και 4 αν φουσκώσει σωστά.
Καθαρίζουμε το τσέρκι γύρω, γύρω και το βάζουμε σε στρόγγυλο δίσκο τοποθετούμε μέσα την πρώτη φέτα. Με ένα πινελάκι τη σοροπιάζουμε να τραβήξει καλά. Βάζουμε μια στρώση κρέμας, καλύπτουμε με τη δεύτερη φέτα. Την σιροπιάζουμε κι αυτήν και συνεχίζουμε κατα τον ίδιο τρόπο. Φροντίζουμε το σιρόπι να φτάσει για όλες τις φέτες. Αφήνουμε στο ψυγείο την τούρτα να παγώσει καλά η κρέμα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί.
Έπειτα βγάζουμε από το ψυγείο την τούρτα, την καλύπτουμε με μια λεπτή στρώση, πάνω και γύρω γύρω με σαντιγί. Την πασπαλίζουμε καλά γύρω γύρω με αμύγδαλο φιλέ και την αφήνουμε στο δίσκο. Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε οδοντωτό κορνέ και τη γεμίζουμε με σαντιγί. Με αυτή κάνουμε μικρές ροζέτες πάνω στην τούρτα. Στη μέση στολίζουμε με κομμένα και στραγγισμένα από το σιρόπι κερασάκια και σύκα. Η τούρτα αμυγδάλου καρδιά είναι έτοιμη.