Το αθώο παστίτσιο
Πήρα την κλασσική συνταγή του παστίτσιου και την άλλαξα. Τώρα μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς τύψεις το παστίτσιο με κρούστα γιαουρτιού.
Υλικά (4)
200 γρ. πένες ολικής άλεσης
1 κ. σ. μαργαρίνη
αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
1 κιλό κιμά γαλοπούλας ή κοτόπουλου
200 γρ. ντοματάκια κονκασέ
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 κ. σ. μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για την κρούστα γιαουρτιού
200 ml στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
2 αυγά
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κ. σ. μαργαρίνη
αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
1 κιλό κιμά γαλοπούλας ή κοτόπουλου
200 γρ. ντοματάκια κονκασέ
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 κ. σ. μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για την κρούστα γιαουρτιού
200 ml στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
2 αυγά
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και μαραίνουμε το κρεμμύδι με την κόκκινη πιπεριά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά. Τον ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και το κρασί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.Βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τη μαργαρίνη.
Χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι, τα αυγά και το μοσχοκάρυδο. Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε εναλλάξ τα ζυμαρικά με τη σάλτσα κιμά σε στρώσεις. Στην επιφάνεια απλώνουμε την κρούστα γιαουρτιού. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε το παστίτσιο στους 190°C για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Συνοδεύουμε με ανάμικτα πράσινα σαλατικά.