Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. σπαράγγια φρέσκα
αλάτι
500 γρ. ταλιατέλες φρέσκες ή 350 γρ. ξηρές
3,5 κουταλιές βούτυρο
250 γρ. προσούτο ή ζαμπόν (όχι καπνιστό) κομμένο σε λωρίδες των 2,5 εκ.
1 φλιτζ. παχιά κρέμα
πιπέρι μαύρο φρεσκοαλεσμένο
3 κουταλιές τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1. Βάζουμε να βράσει το νερό.2. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας τις σκληρές βάσεις. Κόβουμε τις κορυφές σε μήκη των 5 εκ., διατηρώντας τους μίσχους μονοκόμματους, πρώτα τους πιο χοντρούς και τους βράζουμε μέχρι να μισογίνουν. Προσθέτουμε τις κορυφές και συνεχίζουμε το βράσιμο ,μέχρι να γίνουν τρυφερές αλλά να παραμένουν τραγανές, σκληρές και καθαρά πράσινες. Τις δοκιμάζουμε στην πορεία. Τις βγάζουμε και τις κρυώνουμε ελαφρά.
3. Βράζουμε το ζυμαρικό στο νερό των σπαραγγιών.
4. Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε το προσούτο, μέχρι το βούτυρο να αρχίσει να σκουραίνει,αλλά χωρίς να ξεροτηγανίσουμε το προσούτο. Προσθέτουμε την κρέμα και αφήνουμε να πάρει βράση και πάλι, ενώ ξύνουμε τα κομματάκια προσούτο από τον πάτο του τηγανιού. Τρίβουμε από πάνω λίγο φρέσκο πιπέρι. Κόβουμε τους μίσχους των σπαραγγιών σε μήκη των 5 εκ. Τους βάζουμε στη σάλτσα με τις κορυφές και ανακατεύουμε για να καλυφθούν. Η κρέμα θα πρέπει να έχει μειωθεί και να είναι παχύρρευστη.
5. Στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το βάζουμε σε ένα ζεσταμένο μπολ σερβιρίσματος.
6. Αναμιγνύουμε με τη σάλτσα και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε προσεκτικά και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο πριν σερβίρουμε.