Υλικά
250 γρ. αλεύρι
62 γρ. άχνη
1 αυγό
1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
βανίλια
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
250 γρ. γάλα
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι
2 αυγά
βανίλια
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό.
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από λεμόνι (στη μύτη του κουταλιού του γλυκού.)
62 γρ. άχνη
1 αυγό
1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
βανίλια
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
250 γρ. γάλα
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι
2 αυγά
βανίλια
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό.
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από λεμόνι (στη μύτη του κουταλιού του γλυκού.)
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια, να αφρατέψουν και ρίχνουμε το αυγό. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί το αυγό και σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.Απλώνουμε μεμβράνη, βάζουμε πάνω τη ζύμη, καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και με τον πλάστη και ανοίγουμε φύλλο 3 χιλιοστών. Το βάζουμε όπως είναι καλυμμένο με τη μεμβράνη, μέσα στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και ανοίγουμε τη μεμβράνη με το φύλλο και το τοποθετούμε μέσα, καλύπτοντας πάτο και τοιχώματα. Όση ζύμη περισσέψει από την ταρτιέρα την κόβουμε.
Τρυπάμε τον πάτο με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία και βάζουμε επάνω μια μεμβράνη για φούρνο ή αλουμινόχαρτο, γεμάτο με ρύζι μέχρι την επιφάνεια της τάρτας, για να εμποδίσει τη διόγκωση.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά, έπειτα αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Αφήνουμε για 5 λεπτά την τάρτα να κρυώσει λίγο και με προσοχή την αφαιρούμε από την ταρτιέρα.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με τη ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μίξη αλεύρι-ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Μόλις αρχίσει να δένει η κρέμα, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα να μην κόψουν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να βράζει και να σφίξει καλά.
Την αδειάζουμε σε ένα ταψί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο και να απορροφηθεί και την αφήνουμε να κρυώσει. Κατά διαστήματα την ανακατεύουμε πάλι για να μην πιάσει κρούστα. Όταν κρυώσει, την αραιώνουμε με σαντιγύ.
Συναρμολόγηση:
Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στην τάρτα και στολίζουμε από πάνω με φρούτα (ακτινίδια, μανταρίνια, μπανάνες κομμάτια, οι μπανάνες να είναι βουτηγμένες σε χυμό μισού λεμονιού για 1 λεπτό). Αφού τη στολίσουμε, αλείφουμε με ζελέ να καλυφθούν όλα τα φρούτα.