Σπαγγετίνι με καβούρια η αστακό με τσίλι 5 ψήφοι

Σπαγγετίνι με καβούρια η αστακό με τσίλι
Πρόκειται για ένα πιάτο δημοφιλέστατο μεταξύ των κατοίκων της Σιγκαπούρης. Βρίσκεται επίσης σε
πολλά μεγάλα εστιατόρια του κόσμου. Οι πλούσιες ποσότητες από φρέσκα τσίλι και σκόρδο το κάνουν
πολύ πικάντικο και εύγευστο. Το πιάτο αυτό μαρτυρά τη μεγάλη αγάπη των Κινέζων για τα καυτερά
φαγητά της Μαλαισίας. Ο σωστός τρόπος να τρώει κανείς το πιάτο αυτό είναι με μεγάλα κομμάτια ψωμί,
που βουτάει στην πεντανόστιμη σάλτσα, όμως ο συνδυασμός με ζυμαρικό αποτελεί άκρως ενδιαφέρουσα
διαστροφή της αρχικής ιδέας.

 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

500 γρ. καβούρια ή αστακός
6 φρέσκα κόκκινα τσίλι
5 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ολόκληρο φρέσκο φυτό κολίαντρου
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Σάλτσα
3 κουταλιές κέτσαπ τομάτας
1,5 κουταλιά ζάχαρη κατά τη γεύση
1/4 κουταλιά αλάτι
1 κουταλιά αλμυρή σκούρα πάστα από φασόλια σόγιας
1 φλιτζ. νερό
1,5 κουταλιά κορνφλάουρ
1/2 κουταλιά λευκό ξύδι ή χυμός λεμονιού
1/4 κουταλιά σκούρα σόγια σος

Εκτέλεση

1. Πλένουμε καλά τον ωμό αστακό, σπάζουμε τις δαγκάνες και ρηγματώνουμε το κέλυφος κτυπώντας το ελαφρά με ένα γουδόχερο. Για τα καβούρια, κόβουμε το σώμα τους στα δυο και μετά το κάθε μισό σε 3 κομμάτια. Πλένουμε και κρατάμε τα κελύφη. Για τον αστακό, κόβουμε την ουρά και το κεφάλι, καθώς και το σώμα, μαζί με το κέλυφος, σε κομμάτια μήκους μεγάλου δακτύλου.
2. Ρίχνουμε το κεφάλι και την ουρά του αστακού σε νερό που βράζει, μέχρι τα κελύφη να κοκκινίσουν (Προσοχή: Το κρέας του αστακού μπορεί να φύγει, αν έχει σπάσει το κέλυφος.) Τα βγάζουμε από το νερό και τα φυλάμε για διακόσμηση.
3. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το κοπανάμε λίγο. Το ίδιο και τα τσίλι ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
4. Πλένουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, πετάμε τις ρίζες και τα κόβουμε σε μήκος δακτύλου. Κόβουμε τον κολίαντρο σε κομμάτια μήκους 2,5 εκ.
5. Αναμιγνύουμε τα υλικά εκτός από το ξύδι ή χυμό λεμονιού.
6. Ζεσταίνουμε το wok, βάζουμε λάδι και, μόλις κάψει, προσθέτουμε το σκόρδο, τηγανίζουμε αναδεύοντας για 1 λεπτό, βάζουμε τα τσίλι, τηγανίζουμε αναδεύοντας για άλλο 1 λεπτό και προσθέτουμε τον αστακό ή τα κομμάτια του καβουριού.
6. Τηγανίζουμε αναδεύοντας για 2-3 λεπτά, ώσπου τα κελύφη να κοκκινίσουν ελαφρά. Ανακατεύουμε τη σάλτσα, την προσθέτουμε στο καβούρι ή τον αστακό και ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά. Σκεπάζουμε με ένα σκέπασμα και σιγοβράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5-7 λεπτά, ώσπου τα κελύφη να πάρουν ένα λαμπρό κόκκινο χρώμα.
7. Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού ή το ξύδι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια. Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε πάνω στο ζυμαρικό, γαρνίροντας με φύλλα κολίαντρου.
2 αστέρια από 5 επισκέπτες