Υλικά (4 μερίδες)
4 φρέσκες αντσούγες
2 αντσούγες αλμυρές
1/2 φλιτζ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτρια μελιτζάνα
2 μεγάλες ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες (ή από κονσέρβα)
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
120 γρ ελιές μαύρες ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
1 κουταλιά κάπαρη
4-5 φύλλα βασιλικού φρέσκα (ή μια πρέζα ξηρός)
500 γρ σπαγετίνι ή σπαγγέτι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε καλά και κόβουμε σε φιλέτα τις φρέσκες αντσούγες. Ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό τις αλμυρές και τους αφαιρούμε τα κόκαλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4 φιλέτα από κονσέρβα στραγγισμένα.)2. Σοτάρουμε στο λάδι τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, τις βγάζουμε και τις πετάμε. Προσθέτουμε τις αλμυρές αντσούγες και τις σπάζουμε μέσα στο λάδι.
3. Προσθέτουμε τις φρέσκες αντσούγες ψιλοκομμένες και τη μελιτζάνα κομμένη σε κύβους. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας και γυρίζοντας προσεκτικά το ψάρι και μετά προσθέτουμε τις τομάτες. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
4. Προσθέτουμε την πιπεριά, τις ελιές, την κάπαρη και το βασιλικό. Βάζουμε πιπέρι και λίγο αλάτι, αν χρειάζεται. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
5. Βράζουμε το ζυμαρικό, το στραγγίζουμε, το ανακατεύουμε με την καυτή σάλτσα και σερβίρουμε.