Ρύζι με βασιλικό και ντομάτες - riso con basilico e pomodori
Ντομάτες, βασιλικός και ρύζι πηγαίνουν τέλεια μαζί και δημιουργούν ένα έξοχα δροσιστικό καλοκαιρινό πιάτο. Η συνταγή αυτή δίνει 2-4 μερίδες ανάλογα με τις ποσότητες των υπόλοιπων φαγητών. Χρειαζόμαστε ένα καλό λευκό κρασί.
Υλικά
4 πολύ ώριμες ντομάτες, ζεματισμένες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τεμαχισμένες
1 μίσχος σέλερι μήκους 10 εκ. ψιλοκομμένος
1/3 φλιτζ. ελβετικό τυρί, κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
20 (ή περισσότερο κατά τη γεύση) φρέσκα φύλλα βασιλικού σχισμένα
1 φλιτζ. (200 γρ.) ρύζι (όχι παρμπόιλ)
2 κύβοι ζωμού κοτόπουλου ή λαχανικών (προαιρ.)
αλάτι και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο κατά τη γεύση
1/3 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο, συν επί πλέον στο τραπέζι
1 μίσχος σέλερι μήκους 10 εκ. ψιλοκομμένος
1/3 φλιτζ. ελβετικό τυρί, κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
20 (ή περισσότερο κατά τη γεύση) φρέσκα φύλλα βασιλικού σχισμένα
1 φλιτζ. (200 γρ.) ρύζι (όχι παρμπόιλ)
2 κύβοι ζωμού κοτόπουλου ή λαχανικών (προαιρ.)
αλάτι και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο κατά τη γεύση
1/3 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο, συν επί πλέον στο τραπέζι
Εκτέλεση
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτάΧρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
1. Αναμιγνύουμε τις κομμένες ντομάτες, το σέλερι, το ελβετικό τυρί, τον βασιλικό και το ελαιόλαδο σε ένα πιάτο σερβιρίσματος, βάζουμε στο μίγμα αλάτι και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο κατά τη γεύση, σκεπάζουμε και παγώνουμε καλά.
2. Βράζουμε το ρύζι σε νερό ελαφρά αλατισμένο ή με τους 2 κύβους ζωμού, μέχρι να γίνει al dente. Στραγγίζουμε τινάζοντας καλά το τρυπητό για να φύγει το περισσευούμενο υγρό, και ρίχνουμε ανακατεύοντας το ρύζι στο παγωμένο μίγμα ντομάτας (η θέρμη του ρυζιού θα λιώσει το τυρί και θα ζεματίσει τις ντομάτες).
3. Ρίχνουμε ανακατεύοντας την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε. Ο συνδυασμός βασιλικού και σέλερι είναι θαυμάσια δροσιστικός.