Προζύμι
Ζυμαράκι το οποίο θα το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θα θέλουμε να φτιάχνουμε το δικό μας ψωμί.
Υλικά
αλεύρι
νερό χλιαρό
νερό χλιαρό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ με καπάκι ρίχνουμε το αλεύρι μας και το νερό για να δημιουργήσουμε ένα χυλό όχι πολύ νερουλό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για μία μέρα σε ζεστό μέρος. Την άλλη μέρα ξαναβάζουμε αλεύρι και νερό, το ξαναζυμώνουμε και το αφήνουμε πάλι σε ζεστό σημείο για μία μέρα. Την διαδικασία αυτή την κάνουμε για μία εβδομάδα. Κάθε φορά που το κάνουμε το προζύμι μας βλέπουμε ότι φουσκώνει. Μετά από μία εβδομάδα είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε το ψωμί μας.Κάθε φορά που ζυμώνετε ψωμί, θα κρατάτε ένα κομμάτι το οποίο θα το χρησιμοποιείτε κάθε φορά για να ζυμώσετε το φρέσκο σας ψωμί. Όταν θα βάζετε το ψωμί σας να φουσκώσει, θα βάζετε και το προζύμι σας. Θα το φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσετε και θα το βγάζετε από την προηγούμενη να φουσκώσει. Θα το διαλύετε με λίγο χλιαρό νερό και θα το ρίχνετε στο αλεύρι σας. Το ψωμί με προζύμι, αργεί να φουσκώσει. Εγώ το φτιάχνω από το βράδυ και το πρωί το φουρνίζω.