Ζύμη για αλμυρή τάρτα
Ανοίγει επίσης σε φύλλο μέσα σε ζελατίνες και απλώνεται στην ταρτιέρα κατά τον ίδιο τρόπο με τη γλυκιά. Μπορούμε να βάλουμε οποιαδήποτε γέμιση της αρεσκείας μας όπως τυρί με αυγά, κασέρι με αλλαντικά, χορταρικά κ.α. Φυσικά δεν περιέχει βανίλια.
Υλικά
1 2/3 φλ. αλεύρι
2/3 φλ. βούτυρο αγελαδινό κρύο σε κομματάκια
1/2 κ.γ. αλάτι
3-4 κ.σ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2/3 φλ. βούτυρο αγελαδινό κρύο σε κομματάκια
1/2 κ.γ. αλάτι
3-4 κ.σ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τρίβουμε με το βούτυρο να γίνει το αλεύρι σαν τραχανάς. Προσθέτουμε λίγη ,λίγη την κρέμα γάλακτος και μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. Την τοποθετούμε ανάμεσα σε 2 ζελατίνες και την ανοίγουμε φύλλο πάχους 1/2 χιλιοστό. Την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.Την βγάζουμε παγωμένη από το ψυγείο και την απλώνουμε αφαιρώντας τις ζελατίνες σε μια ταρτιέρα λαδωμένη. Εφαρμόζουμε σωστά το φύλλο στον πάτο και στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Βάζουμε μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε μέχρι επάνω με ρύζι ή φασόλια. Για να μη φουσκώσει. Ψήνουμε για 15' στους 180 με το ρύζι και αφού το αφαιρέσουμε, βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Καλό είναι στις τάρτες να χρησιμοποιούμε ταστιέρες με αποσπώμενο πάτο γιατί είναι πιο εύχρηστες και βγαίνουν πιο εύκολα οι τάρτες. Χρησιμοποιούμε για μεγαλύτερη οικονομία ρύζι για βάρος, γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιούμε πολλές φορές. Όσο και να το ψήνουμε, παίρνει απλώς χρώμα και το ξαναχρησιμοποιούμε.